VIJESTI

“Ubicu su dočekali raširenih ruku, mi više kao da ne živimo”: Ispovest dede koji je izgubio dvojicu unuka u masakru

  • 1 Oktobra, 2023
  • 0

Nakon stravičnog masakra koji je zavio u crno sela Malo Orašje i Dubonu, tišina je postala njihova nova stvarnost. Ulice, nekada ispunjene dečijom grajom, sada su opustele, odzvanjajući

“Ubicu su dočekali raširenih ruku, mi više kao da ne živimo”: Ispovest dede koji je izgubio dvojicu unuka u masakru

Nakon stravičnog masakra koji je zavio u crno sela Malo Orašje i Dubonu, tišina je postala njihova nova stvarnost. Ulice, nekada ispunjene dečijom grajom, sada su opustele, odzvanjajući samo šapatom vetra. Prošlo je pet dugih meseci, a ova zajednica se još bori s posledicama zla koje ih je zadesilo. Meštani, iako hrabri u duši, jedva izgovaraju reči, kao da je tuga sama oborila njihove glasove.

U tom moru nemoći, ispred lokalne prodavnice u Malom Orašju, primetili smo jednog starca obučenog u crno. Njegove oči, krupne i plave, odražavaju duboku tugu… Prišli smo mu, nesvesni da je to upravo onaj deda koji je pre tačno pet meseci izgubio dva nevina unuka – Petra i Marka, ali i da je njegova unuka teško ranjena.Ta neizmerna bol postala je simbol patnje koja je zahvatila ova dva sela, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag u srcima svih koji su bili deo ove tragedije.

“Mi više kao da i ne živimo”

– Sve što sam ikada voleo, sve što mi je donosilo radost, sada je nestalo. Moja deca, moji najmiliji unuci.. sve su to sada samo uspomene – rekao je deda, glasom slomljenim tugom, dok su mu suze klizile niz lice.

Istakao je da prolazak vremena ne donosi olakšanje, već da će ova bol ostati urezana u njegovu dušu do poslednjeg daha.

– Po više puta na dan odlazim na groblje i Ravni Gaj, znate, to je mesto gde su ubijena moja dva unuka zajedno sa još četiri divna drugara. Naši životi više nikada neće biti isti. Mi više kao da i ne živimo – rekao je neutešni deka.

Ravni Gaj, mesto na kojem je Uroš Blažić usmrtio šest mladića

FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

Ravni Gaj, mesto na kojem je Uroš Blažić usmrtio šest mladića

Prema dedinim rečima, roditelji preminule dece provedu sate u tišini na mestu gde su im deca ubijena, bez ijedne izgovorene reči.

Žrtve masakra

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ, DRUŠTVENE MREŽE / RINGIER

Žrtve masakra

– Devet porodica je obavijeno tugom i crninom. Svi odlaze na mesto gde su izdahnuli, palimo sveće u njihovu čast. Ništa na ovom svetu nam ne može vratiti našu decu. Bez reči, provodimo sate u tišini, deleći tu istu sudbinu – rekao je deda.

“Uništio nam je celu porodicu”

Tokom daljeg razgovora, deda nije želeo da se priseća kobnog dana, samo je rekao da njegovi unuci ubicu nisu poznavali.

Ravni Gaj, mesto na kojem je Uroš Blažić usmrtio šest mladića

FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

Ravni Gaj, mesto na kojem je Uroš Blažić usmrtio šest mladića

– Nisu čak ni poznavali tog ubicu, već su ga dočekali raširenih ruku, u nadi da će proslaviti zajedno. Toliko su bili nevini. Ne možete ni da zamislite kako je mojim sinovima. Dva rođena brata, dva oca izgubila su svoju decu koja nisu ni počela da žive. Još uvek se ne zna ni da li će se moja unuka oporaviti. Uništio nam je celu porodicu – rekao je deda.

Iza rešetaka

Uroša Blažića policija je uhapsila u selu u okolini Kragujevca. Nakon izvršenog masakra u okolini Mladenovca, Blažić je oteo taksi vozilo, kojim se dovezao do naselja Grošnice, gde se sakrio u ujakovoj šupi. Nakon hapšenja, masovni ubica priznao je svoje zločine pravdajući ih nepravdom društva koje se reflektovalo na njega.

Uroš Blažić

FOTO: MUP, ZORAN ILIĆ / RINGIER

Uroš Blažić

Još je i izjavio i da su meštani stvarali zaveru protiv njega, da se o njegovom ocu pričalo loše i da je kriminalac, a okidač da pobije ljude bilo je i navodno ismevanje u školi jer je, kako kaže, tamnije puti.

Psihijatrijskim veštačenjem je pokazano da je Blažić u trenutku svog krvavog pira bio u svesnom i uračunljivom stanju.

Uroš Blažić

FOTO: INSTAGRAM / DRUSTVENE MREZE

Uroš Blažić

Veštačenje nije pokazalo da on nije bio uračunljiv ili da na bilo koji način nije mogao da shvati značaj dela, niti da nije bio svestan svog ponašanja – kaže advokat porodice Panić, Ivan Milosavljević.

Urošu Blažiću, koji i iza rešetaka pravi incidente, pritvor je produžen do 30. oktobra. Maksimalna kazna koju može da dobije je 20 godina robije za devet oduzetih mladih života, jer u trenutku zločina nije imao punu 21 godinu.