VIJESTI

“VEROVATNO SU PSI NANJUŠILI NEŠTO”: Trifunović o najnovijim informacijama sa mesta nestanka male Danke

  • 29 Marta, 2024
  • 0

Sa Darkom Trifunovićem, direktorom Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, razgovarali smo o tome kako funkcionišu termovizijske kamere, koliko su pouzdani psi tragači i u kom pravcu će

“VEROVATNO SU PSI NANJUŠILI NEŠTO”: Trifunović o najnovijim informacijama sa mesta nestanka male Danke

Sa Darkom Trifunovićem, direktorom Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, razgovarali smo o tome kako funkcionišu termovizijske kamere, koliko su pouzdani psi tragači i u kom pravcu će ići dalja istraga.

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora ušla je u treći dan.

Nekoliko pripadnika policije trenutno iskopava prostor ispred pojate gde je devojčica nestala. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag.

Takođe tu je i bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja.

Uprkos obustavljanju terenske potrage za devojčicom, policija i dalje pretražuje celo naselje.

U potragu su bili uključeni dronovi i termovizijske kamere, ali za sada nisu doneli nikakve rezultate jer ni jedan trag za sada nije pronađen.

Sa Darkom Trifunovićem, direktorom Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, razgovarali smo o tome kako funkcionišu termovizijske kamere, koliko su pouzdani psi tragači i u kom pravcu će ići dalja istraga.

– Sama reč kaže- termovizija, znači reaguju na svaki termalni izvor, svaki izvor toplote i tako ga označavaju. Prosečna temperatura ljudskog tela je od 36 do 37 stepeni i faktički u prirodi se odvaja kao takvo i može se primetiti takvom kamerom kamerom i kroz lišće, kroz porozne objekte… Tako da, sama termovizija je jako korisna, posebno noću, kada je smanjena vidljivost, ali i danju. I termovizija se koristi u sadejstvu sa drugima, u ovom slučaju, u sadejstvu sa psima tragačima koji su nezamenjiv faktor, napominje Darko Trifunović za Espreso i dodaje da je interesantno da u ovom slučaju nestanka male Danke psi tragači nisu našli niti jedan trag:

Termovizijske kamere/ ilustracija

To znači da nisu uopšte nanjušli da je devojčica uopšte bila tu, a majka kaže da je ona otišla. Po psima tragačima kao da nije bila tu. Čak i istraga je potvrdila da je devojčice nema. Sa psima tragačima i obučenim ljudima, u ovom slučaju alpinistima, gorskom službom, sa upravom za vanredne situacije MUP-a, termovizija je pomoćno sredstvo da se nađe lice dok je živo.

Darko Trifunović
Darko Trifunovićfoto: Dragana Udovičić

Termovizija, kako kaže naš sagovornik, ne bi dala nikakav znak ako lice, ne daj Bože, nije živo.

– U tom trenutku nema termorefleksa i faktički ne možete koristiti da nađete nekog ko je nažalost preminuo ili istradao na bilo koji način. Recimo, termovizija može da primeti strujne kablove u zidu, kaže Trifunović.

Stručnjaka za bezbednost smo pitali i da li životinje eventualno mogu da opetaju potragu za nestalom osobom termovizijskim kamerama.

Ne mogu toliko da ometaju potragu. I životinje daju odraze, a savremene termovizijske kamere spojene su sa vrhunskim sofverima za prepoznavanje oblika i lica. Tako da ako tražite određeno lice, ta termovizija će dati određeno obris ali sofver koji prepoznaje oblike i lice može da vam ukaže na što se to odnosi. Naravno, sve je do kvaliteta snimka same termovizije. Ja imam telefon koji ima termovizijsku kameru i on se koristi za neke male razdaljine do, recimo, deset metara ali profesionalne kamere se koriste za veće razdaljine i one daju precizniji odraz. Međutim, životinje ili su u pokretu i daju obris ili su vrlo kratko stacionirane jer će životinja pre čoveka da nanjuši i krenuće da se udaljava, napominje Trifunović.

Danka Ilić

 

“Verovatno su psi nanjušili nešto”

Trifunović napominje da s obzirom na to da je teren pretražen i da ništa nije pronađeno, istraga će da se usmeri na snimljeno vozilo i ponašanje majke.

Neke stvari su ovde čudno interesantne, naglašava stručnjak za bezbednost.

Najnovija informacija koja stiže sa lica meste odnosi se na iskopavanje prostora ispred kuće gde je devojčica nestala.

Verovatno su psi nešto nanjušili čim oni kopaju. Kopaju na određenom mestu.. Ipak, to ne mora ništa da znači. Možda je nešto od ranije ostalo, kaže Trifunović za Espreso i dodaje da je uloga pasa tragača u ovakvim slučajevima ogromna.