Nijemci u Hrvatskoj okreću svaku kunu dva puta: ‘Ni najimućniji ne žele za kolu plaćati 55 ili za pizzu dati 400 kuna’

VIJESTI

U Hrvatskoj se trenutno odmara 930.000 turista i sezona se bliži vrhuncu, ali neke cijene odbijaju potrošače

Mnogi Europljani već su se, u strahu od onog što bi mogla donijeti jesen, odlučili na štednju i oprez pri naručivanju. S istim brojem gostiju kao lani, utržak u restoranima je 15 posto manji, piše u srijedu Večernji list.

U Hrvatskoj se trenutno odmara 930.000 turista i sezona se bliži vrhuncu. Rat u Ukrajini, na sreću, nije pokvario putne planove većine Europljana, kako se u početku strahovalo, i od početka godine naši su domaćini ugostili nešto više od 8,3 milijuna turista, a stranaca više od 6,9 milijuna.

Ostvareno je zamalo 40,4 milijuna noćenja i turistički promet iz rekordne 2019. čini se nadohvat ruke. Gostiju je zasad 11 posto manje nego te godine, ali u noćenjima zaostatak u špici iznosi lako nadoknadivih pet posto. Najave za ostatak sezone su dobre, no svjedoče domaći turistički radnici, gosti koji dolaze ove godine nisu ono što su bili lani.

‘Što košta da košta’

U drugoj pandemijskoj godini, sretni što su putne barijere pale, dolazili su rasterećeni, željni nadoknaditi propušteno. Pa, što košta da košta. Ove godine sa sobom nose breme inflacije, rastućih cijena i brige što ih kod kuće čeka najesen.

Nove, krizne navike Europljana najbolje se vide po tome kako i koliko troše, a to ne zaobilazi ni tradicionalno najbrojnije hrvatske goste, Nijemce. Tako će mlada, uspješna računovotkinja iz Münchena na odmoru u Hrvatskoj svaki euro okrenuti dvaput jer se, kako kaže, boji kakve će životne troškove imati ove zime, a par iz okolice Frankfurta na krstarenju južnim Jadranom na Mljetu preskočiti posjet Nacionalnom parku jer je ulaznica za njih dvoje 250 kuna.

“Kad cijena ima opravdanje u kvaliteti, većina ne postavlja nikakva pitanja, ali ni najimućniji ne žele za coca-colu plaćati 55 kuna ili za jumbo pizzu dati 400 kuna, kolika joj je cijena u nekim našim razvikanim destinacijama. Znaju naši gosti da Hrvatska ne želi biti destinacija masovnog turizma i da više ne ljetuju na Balkanu, nego u Europskoj uniji, ali ne žele platiti više nego što nešto vrijedi, a pogotovo se ne žele razbacivati novcem”, govori dalmatinski brodar (podaci poznati redakciji), koji na svom brodu ugošćuje pretežno Nijemce i češće nego lani svjedoči da preskaču odlaske u restorane, butelje uz ručak, odlaske na izlete i slično, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *